tarkistuslista wordpress-sivuille

Tarkistuslista WordPress-sivuille – 10 tärkeää kohtaa

Tarkistuslista WordPress-sivuille. 10 kohdan listaa voidaan soveltaa myös muihin julkaisualustoihin.

1. Palvelin eli turvallinen koti verkkosivuillesi

Palvelin, eli useimmiten webhotelli, tulisi olla yleisesti arvostettu ja toiminnaltaan luotettava. Webhotellin palvelimella on merkittävä osa, jotta sivustosi latautuu aina mahdollisimman nopeasti ja sivut ovat käytettävissä ilman pitkiä katkoksia ja ongelmia.

Verkkosivujen laatu ja luotettavuus heijastavat suoraan myös yrityksesi mainetta. Kun sivustosi toimii moitteettomasti, se antaa potentiaalisille asiakkaille ammattimaisen ja luotettavan kuvan myös sinun yrityksestäsi.

 Luotettava webhotelli toimii myös teknisenä tukena, jos sivustolla ilmenee häiriöitä. Jos yrityksesi kasvaa tai sivustosi liikennemäärät lisääntyvät, laadukas webhotelli pystyy tarjoamaan skaalautuvuutta sivustollesi, jolloin suorituskyky ja nopeus pysyvät edelleen parhaalla mahdollisella tasolla.

2. Vakaa ja kevyt WordPress-teema

WordPress tarvitsee pohjaksi jonkin teeman, joita onkin saatavilla satoja erilaisia, mutta kaikki eivät automaattisesti ole hyviä valintoja. Joissakin teemoissa kehitystyö on esimerkiksi jäänyt jälkeen, teemaa ei ole kehittäjien toimesta päivitetty pitkään aikaan tai se on lopetettu kokonaan.

Paras teema oman yrityksen tarpeisiin löytyy tutkimalla ja selvittämällä eri teemojen ominaisuuksia esimerkiksi WordPressin keskustelufoorumeilta tai hyödyntämällä asiantuntijoiden tietämystä. Joissakin teemoissa voi olla itsellesi tarpeettomia ominaisuuksia, jotka kasvattavat turhaan sivuston kokoa. Valitse teema, joka tarjoaa tarvittavat toiminnot yksinkertaisella ja selkeällä tavalla.

Usein on kannattavaa hankkia maksullinen teema, joka sisältää jo valmiiksi monia tarvittavia toimintoja, sen sijaan että lataisi useita erillisiä lisäosia ja laajennuksia, joiden yhteensopivuus voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin.

Täysin räätälöityihin sivuihin, ilman teeman rajoitteita sopii kevyt Hello-teema yhdessä monipuolisen Elementor Pro sivurakentajan kanssa. Muita suositeltavia teemoja ovat Astra Pro ja GeneratePress Premium.

3. Turvalliset WordPress lisäosat

Kun valitset lisäosia ja laajennuksia WordPress-sivustollesi, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat asiat:

  1. Mieti tarkasti, mitä toiminnallisuuksia tarvitset sivustollasi ja valitse lisäosa tai laajennus, joka tarjoaa tarvittavat ominaisuudet. Vältä liiallista lisäosien määrää, sillä ne hidastavat sivuston suorituskykyä ja voivat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia.

  2. Varmista, että lisäosa tai laajennus on yhteensopiva käyttämäsi WordPress-version, teeman ja muiden lisäosien kanssa.

  3. Lue muiden käyttäjien antamia arvioita lisäosasta tai laajennuksesta. Tämä auttaa saamaan käsityksen lisäosan laadusta, luotettavuudesta ja toimivuudesta. Suosi lisäosia, joilla on hyvä maine tietoturvallisina osina.

  4. Aina parempi jos lisäosalla tai laajennuksella on nähtävillä hyvä dokumentaatio ja saatavilla on tarvittaessa myös teknistä tukea. Aivan kuten WordPress-teemoissa, myös lisäosat ja laajennukset, joilla on suuri käyttäjäkunta ja aktiivinen kehittäjäyhteisö, viittaavat yleensä luotettavuuteen ja toimivuuteen. Käytä ainoastaan suosittuja ja hyvin ylläpidettyjä lisäosia.

4. Vahvat tunnukset ja salasanat

Useat tietoturvaongelmat johtuvat ihmisten asentamista heikoista käyttäjätunnuksista ja salasanoista. Joten, älä jätä WordPressiin oletustunnusta Admin, kun asennat WordPressin palvelimellesi, muuta se joksikin toiseksi heti alkuun.

Käytä vahvoja tunnuksia ja salasanoja, parannat heti huomattavasti sivustosi yleistä tietoturvaa. Käyttämällä vahvaa salasanaa, joka sisältää ainakin kahdeksan merkkiä, isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä, voit suojata sivustosi varsin tehokkaasti.

Tunnukset voit vaihtaa myös jälkikäteen suoraan tietokantaan, mutta muista, että WordPressin tietokantaan tehtävät muutokset voivat aiheuttaa ongelmia, jos niitä ei tehdä oikein. Suosittelen aina varmuuskopioimaan sivuston ja tietokannan ennen muutosten tekemistä sekä tarvittaessa konsultoimaan asiantuntijaa tai kehittäjää, jos et ole varma muutosten tekemisestä itse.

Myös hallintapaneelin kirjautumistunnus wp-admin voit muuttaa toiseksi:
https://sivunnimi.fi/itseluotu_vahva_tunnus

Tämä voidaan myös vaihtaa tietokannassa tai esimerkiksi näillä lisäosilla:

All in one Security
Admin & Site Enhancements

5. Hakukoneystävällinen teksti

Hakukoneoptimoinnin merkitystä verkkonäkyvyydelle ei voi liikaa painottaa. Hakukoneoptimointi on verkkosivuston parantamista niin, että se näkyy korkeammalla hakutuloksissa esimerkiksi Googlessa tai Bingissä.

Hakukoneoptimointiin kuuluu muun muassa hakusanojen valinta, niiden strateginen sijoittaminen sivustolle sekä sisällön luominen ja muokkaaminen niiden pohjalta. Hyvin hakukoneoptimoidut verkkosivut nostavat sivustosi näkyvyyttä ja auttavat yritystäsi tavoittamaan tehokkaasti potentiaaliset asiakkaat.

Seuraavat SEO-lisäosat ovat tässä hyvänä apuna, ne myös ohjaavat vaihe vaiheelta, kuinka edetä hakukoneoptimoinnissa:

RankMath
SEO Yoast

6. Optimoidut kuvat

Kuvat ovat olennainen osa verkkosivuja ja niiden optimointi on välttämätöntä. Mitä enemmän nettisivuilla on kuvia, sitä tärkeämpää on huolehtia kuvien keveydestä.

Kuvien optimointi tarkoittaa, että kuvat ovat oikean kokoisina sivustolla, tiedostokoko on mahdollisimman pieni, laadun kuitenkaan kärsimättä, sekä että kuvat on nimetty asianmukaisesti.

Lue lisää:
Kuvien tiedostokoon pienentämisestä
Kuvien nimeämisestä verkkosivuille

7. WordPress-sivujen osoiterakenne ja indeksointi

Kaksi asiaa on syytä tarkistaa sivujen rakennusvaiheessa. Hakukoneoptimoinnin kannalta on tärkeää, että sivuston sivurakenne on oikein, eli valitse vaihtoehto artikkelin nimi. Tämä löytyy WP:n ohjausnäkymästä kohdasta asetukset > osoiterakenne.

Toinen tärkeä asia on varmistaa sivuston hakukonenäkyvyys, eli että sivusi indeksoidaan. Varmista, kun sivut ovat valmiit julkaistavaksi, että ruksi on tästä kohdasta “kiellä näkyminen hakukoneissa” pois. Tämä löytyy myös ohjausnäkymästä kohdasta asetukset > lukeminen.

8. Välimuistin käyttö (Cache)

Verkkosivujen cache on välimuisti, joka auttaa nopeuttamaan sivuston latautumista ja parantamaan käyttäjäkokemusta.

Kun vierailet verkkosivulla, selain tallentaa väliaikaisesti (cache) osan sivuston tiedoista, kuten kuvat, tyylitiedostot ja skriptit, omalle laitteellesi. Seuraavalla kerralla kun vierailet samalla sivustolla, selain voi käyttää tallennettuja tietoja sen sijaan, että se lataisi kaiken uudelleen palvelimelta. Tämä säästää aikaa ja vähentää kuormitusta sivuston palvelimelle, mikä tekee sivujen latautumisesta nopeampaa ja tehokkaampaa.

Verkkosivujen cachesta hyötyvät sekä sivuston omistajat että käyttäjät. Sivuston omistajat saavat nopeamman ja paremman suorituskyvyn, mikä voi parantaa kävijöiden sitoutumista ja hakukonenäkyvyyttä. Käyttäjät puolestaan saavat nopeamman ja sulavamman käyttökokemuksen, mikä lisää tyytyväisyyttä ja sitoutumista sivustoon.

Webhotelleilla saattaa olla välimuistilisäosia, joita he suosittelevat.

Tässä eräs suosittu lisäosa: WP Fastest Cache

9. WordPress-sivujen ylläpitosuunnitelma

WordPress sivusto on turvallinen, kun sitä ylläpidetään oikein ja säännöllisesti. Sivuja ei missään tapauksessa saa jättää oman onnensa varaan. Vaarana on, että ne lakkaavat toimimasta halutulla tavalla tai pahimmassa tapauksessa sivut rikkoutuvat kokonaan tai ne hakkeroidaan.

WordPress-julkaisee säännöllisesti päivityksiä, jotka sisältävät uusia ominaisuuksia ja parannuksia, mutta jonkun on otettava päivitykset tehtäväkseen. Lisäosat ja teemat tulee päivittää, kun niistä tulee WordPressin ohjauspaneeliin ilmoitukset.

Jotta sivustosi pysyy turvallisena, toimivana ja ajan tasalla, on tärkeää tehdä ylläpitosuunnitelma tai ulkoistaa ammattilainen huolehtimaan sivuistasi. Internetissä on jatkuvasti tietoturvauhkia, päivittämättömät teemat, lisäosat ja WordPressin ydinohjelmisto voivat altistaa sivustosi hakkeroinnille ja tietomurroille.

Ota säännöllisesti varmuuskopiot sivustostasi, jotta tärkeä sisältö ei mene hukkaan. Jos sivustosi kaatuu tai joutuu haittaohjelman kohteeksi, voit palauttaa sen nopeasti ja välttää menetykset.

Tee ylläpitosuunnitelma sivuillesi tai ulkoista sivujen huolenpito, sillä tavoin säästät omaa aikaasi ja varmistat, että sivustosi toimii aina moitteettomasti. Tämä antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä varsinaiseen työhösi.

Jos haluat tehdä varmuuskopioinnit itse, tässä kaksi hyvää työkalua:

All-in-One WP Migration
WPvivid Backup Plugin

10. Yrityssivujen säännöllinen markkinointi

Sivuista täytyy säännöllisesti ”pitää ääntä”, jotta ihmiset löytävät yrityksesi. Hakukoneoptimointi antaa paljon keinoja näkyvyyteen, mutta se ei ole ainoa keino, jota voit käyttää.

Markkinointi tarkoittaa nettisivujen säännöllistä sisällön tuottamista esimerkiksi blogin avulla. Käytä myös apuna sosiaalista mediaa, jaa somessa artikkelien tai uutisten linkkejä tai julkaise asiakaskertomuksia tyytyväisiltä asiakkailtasi, miten tuotteesi tai palvelusi ovat auttaneet omia asiakkaitasi.

Aloita sähköpostimarkkinointi, laadi säännöllisesti sähköpostikampanjoita ja tee välillä myös maksullista mainontaa mahdollisuuksien mukaan.

Verkkosivujen sisällön säännöllinen päivittäminen on välttämätöntä, jotta tutut asiakkaat pysyvät kiinnostuneina ja että sivut houkuttelisivat sisään myös uusia kävijöitä ja tulevia asiakkaita.

Yrityssivujen kehittäminen ja päivittäminen ovat olennainen osa toimivaa ja menestyvää verkkosivustoa. Teknologiat ja ulkoasut muuttuvat jatkuvasti, ja vanhentuneet sivut voivat vaikuttaa epäajanmukaisilta, mikä voi heikentää yrityksen imagoa. Siksi on tärkeää panostaa säännöllisesti pieniin ”kasvojenkohotuksiin” yrityksen verkkosivuilla.

Jaa artikkeli