kuvien nimeäminen nettisivuille

Nimeä kuvat oikein nettisivuille

Kuvien nimet nettisivuilla ovat erittäin tärkeässä asemassa sivujen hakukoneoptimoinnin kannalta. Nimeä kuvat oikein nettisivuille, koska oikein ja täsmällisesti nimetyt kuvat lisäävät verkkosivujen näkyvyyttä hakutuloksissa ja tuovat uusia kävijöitä sivulle. Erityisen tärkeää kuvien nimeäminen on verkkokaupoissa.

Tässä ja edellisessä kirjoituksessa keskityn nettisivuille tulevien kuvien optimointiin. Optimointi kuville tarkoittaa kuvien tiedostokoon pienentämistä ja kuvien nimeämistä niin, että myös hakukoneiden avulla ihminen löytää etsimänsä. Ihmiset käyttävät tekstihakujen ohella myös kuvahakua etenkin tuotteiden etsimiseen netissä.

Aikaisemmassa blogiartikkelissa kerroin kuinka voit pienentää kuvien tiedostokokoa ja sitä myöten nopeuttaa sivujen latausaikaa.

Kuvien tiedostokoon pienentämisestä voit lukea täältä >

Nimeä kuvat oikein erityisesti verkkokauppaan

Mitä sitten tarkoittaa, että kuvatiedosto on oikein nimetty? Kamerasta tai puhelimesta suoraan ladattavien kuvien tiedostonimet ovat usein mitäänsanomattomia numerosarjoja. Esimerkiksi:

IMG_2023_02_9_2.001.jpg

”Googlettaja”, joka etsii tiettyä tuotetta tai palvelua, joka ehkä juuri sinulla on tarjolla, ei löydä verkkokauppaasi, jos kuvan ainoa tieto on kuvan IMG-alkuinen numero. Polkupyörä- ja kylpyläkuvan voisi nimetä numerosarjan sijaan seuraavasti, jolloin ne antavat enemmän tietoa ihmisille. Joku saattaa päätyä kauppaasi pelkästään kuvahaulla.
Myös tuotemerkkejä, värejä ja sijainteja kannattaa sisällyttää kuvan nimeen, kunhan nimestä ei tule liian pitkä.

naisten polkupyörä nimetty uudelleen

naisten-3-vaihteinen-retkipyora.jpg

spa kuva nimetty oikein jälkeenpäin

rentouttava-spa-kaupungin-keskustassa.jpg

Muistilista nettikuvien nimeämiseen

  • käytä pieniä kirjaimia
  • käytä lyhyitä ja kuvaavia tiedostonimiä
  • käytä pisteitä, väli- ja alaviivoja sanojen erotteluun
  • älä käytä välilyöntejä, ääkkösiä tai erikoismerkkejä

Kuvan tärkeä ALT-tagi eli vaihtoehtoinen teksti

Samalla kun lataat kuvan WordPressiin, lisää mediakirjastossa kuvaan myös alt-tagi. Kun valitset kuvan mediakirjastosta, avautuu näkymä kuvan tietoihin. Lisää alt-tagi kohtaan vaihtoehtoinen teksti. Tämä lisätieto kuvasta on hyvä olla siksi, että ruudunlukuohjelma pystyy lukemaan esimerkiksi näkövammaisille sivuilla olevaa sisältöä. Käytä siis kuvailevaa ja vapaamuotoisempaa tekstiä kuin kuvien nimeämisessä. 

Esimerkkikuva alt-tekstin kirjoittamisesta mediakirjastoon

Kuvien nimeäminen jälkikäteen

Nettisivuille vietävät kuvat on hyvä nimetä ja pienentää ennen kuin ne ladataan WordPressiin, koska sitä parempi, mitä vähemmän lisäosia lataat sivustolle. Tässä kuitenkin avuksi eräs hyvä lisäosa, jolla voit muuttaa kuvien nimiä jälkikäteen.

Tärkeää! Ennen kuin lataat lisäosan, ota sivuistasi varmuuskopio.
Kaiken varalle, jos uudelleennimeäminen jostain syystä epäonnistuu.

Phoenix Media Rename- lisäosan voit ladata suoraan WordPressin ohjauspaneelista kohdasta lisäosat ja lisää uusi.

Voit ladata lisäosan myös täältä >

Alla linkki Sirri Median YouTube-kanavalle, jossa näytän
miten saat lisäosan käyttöön.

Jaa artikkeli