graafinen ohjeisto

Graafisen ohjeiston hyödyt

Graafinen ohjeisto on parhaimmillaan yrityksen arkea helpottava käsikirja. Yrityksesi graafinen ilme pysyy sen avulla helposti yhteneväisenä ja tunnistettavana viestivälineestä toiseen. Ohjeiston avulla löydät helposti oikean version sopivasta logosta, oikeista värisävyistä ja käyttämistäsi fonteista.

Graafisen ohjeiston laatiminen on hyödyllistä myös pienen yrityksen brändin rakentamisessa ja yhtenäistämisessä. Ohjeisto auttaa varmistamaan, että kaikki yrityksen visuaaliset elementit ovat yhtenäisiä ja että brändi näyttää ammattimaiselta ja tunnistettavalta kaikissa viestintäkanavissa.

Pienemmän yrityksen graafinen ohjeisto voi olla yksinkertaisempi kuin suuren yrityksen vastaava, mutta sen tulisi silti sisältää määritykset kaikille yrityksen käytössä oleville graafisille elementeille, kuten logolle, väreile ja fonteille.

yrityksen graafinen ohjeisto
graafinen ohjeisto säästää aikaa

Graafinen ohjeisto helpottaa uusien materiaalien suunnittelua ja vähentää tarvetta tehdä jatkuvasti päätöksiä siitä, minkälaista tyyliä ja elementtejä pitäisi käyttää. Myös somekanavissa on hyvä noudattaa mahdollisuuksien mukaan samaa valittua graafista ilmettä. Fonttien osalta siihen ei voi täysin vaikuttaa, mutta toistuvaan värimaailmaan, kuvitukseen, yrityksen tyyliin (asiallinen, rento, hauska, perinteinen, nuorekas, virallinen) voidaan tuoda somekanavissakin esille.  Näistä perusvalinnoista on hyvä jatkaa laajempiin kokonaisuuksiin, kuten suunnittelemalla valmiit pohjat esitteille, julisteille, lehti-ilmoituksille jne.

Graafinen ilme alkaa logosta

Yritys tunnistetaan yritystä kuvaavasta logosta. Sen suunnitteluun kannattaa panostaa aikaa ja ajatusta. Logo on usein brändin tärkein tunnusmerkki ja sen tulee olla hyvin suunniteltu ja helposti tunnistettavissa. Fontit ja värit luovat yrityksen visuaalisen ilmeen ja ne tulee valita huolella. Logon tulisi myös kestää aikaa, eikä vaihtaa sitä kunkin trendin mukaan.

Hyvä logo on muodoltaan selkeä, toimii hyvin erikokoisena, eikä sisällä pieniä yksityiskohtia. Graafiseen ohjeistoon liitetään logon väriversiot, koska logo täytyy erottua hyvin erivärisillä pohjilla. Ohjeistoon on hyvä lisätä myös esimerkit, miten logoa ei saisi käyttää.

Hyödyllisintä on aina tehdä logo heti vekrorigrafiikka-ohjelmalla, kuten Adoben Illustratorilla. Silloin logosta tehtyä kuvaa voidaan skaalata mihin kokoon tahansa, ilman että laatu kärsii. Vektorikuvan pohjalta voidaan tehdä eri kuvatiedostot nettikäyttöön, tarkkuutta vaativia painotöitä varten, sekä oikean kokoiset logot esimerkiksi wordiin ja exceliin.

Värit

Jos sinulla on yksi väri voit suunnitella tämän työkalun avulla muut värit.
Seuraavat osaset olisi hyvä määritellä:

  • Pääväri
  • Toinen väri
  • Korostusväri
  • Tekstissä käytettävä väri

Nettisivuilla on vielä muistettava, että mukaan tulevat vielä useimmilla sivuilla käytetyt kaksi väriä, musta ja valkoinen. Väripaletin suunnitteluun voit käyttää ilmaista Canvaa tai Palettonia.

Typografia

Fonteilla on persoonallisuus ja yhdessä värien kanssa ja niiden yhdessä tulisi ilmentää yrityksesi henkeä. Valitse korkeintaan kolme, mieluiten vain kaksi eri fonttia, jotka toimivat toistensa kanssa. Liian monta fonttia keskenään antaa sekavan vaikutelman ja luettavuus kärsii. Huomio kiinnittyy enemmän fontteihin kuin varsinaiseen viestiin. 

Google Fonts on oiva apu, varsinkin pienelle yritykselle. Ilmaisia fontteja voi ladata ja linkittää omille verkkosivuille ja ladata omalle tietokoneelle, jolloin samat fontit ovat käytettävissä myös Wordissä, Excelissä, Powerpointissa jne.

Yhden fontin eri leikkauksia voidaan käyttää tehosteena. Kursiivia kuvateksteissä, lihavointia otsikoissa jne. Valitse fontti, jossa on eri leikkausvaihtoehtoja kuten Light (ohut), regular (tavallinen), medium bold (puolilihava) bold (lihava) extra bold, black (erikoislihava). Kirjaa graafiseen ohjeistoon mistä olet fontit ladannut. Tarkista myös, että valitsemaasi fonttiin sisältyvät ääkköset.

Ilmaisia fontteja
Google Fonts
Fonts Squirrel (osa fonteista on maksullisia)
Dafont

Fonttien yhdisteleminen
Fontpair
Fontjoy

Maksullisia fontteja
Myfonts
Handmadefont
Fontshop

Jaa artikkeli