5 vinkkiä nettisivujen nopeuttamiseen

hitaasti avautuvat nettisivut

5 vinkkiä nettisivujen nopeuttamiseen, joilla voit saavuttaa merkittäviä etuja kilpailijoihisi nähden ja saada enemmän liikennettä sivuille ja parhaassa tapauksessa lisää asiakkaita.

Lisäksi hakukoneet, kuten Google ja Bing, arvioivat sivuston nopeuden yhtenä kriteerinä sijoittaessaan sivujen järjestystä hakutuloksissa. Huolehdi siis nettisivujesi nopeudesta.

Nopeasti latautuvilla sivuilla on parempi mahdollisuus saada korkeampi sijoitus hakutuloksissa ja näkyvyyttä potentiaalisille asiakkaille. Kun sivut latautuvat nopeasti, vierailijat pysyvät sivuilla pidempään, löytävät helpommin kiinnostavaa sisältöä ja saattavat jopa ostaa palveluitasi tai tuotteitasi. Jos sivustosi on hidas, vierailijat saattavat luovuttaa ja siirtyä kilpailijan sivuille.

1. Valitse nopea palvelin

On tärkeää huomioida, että koko nettisivujen rakentaminen ja kehittäminen lähtee liikkeelle sopivasta webhotellin valinnasta. Pelkästään jo webhotellin nopeus ja luotettavuus vaikuttavat suuresti sivuston nopeuteen. Valitse siis laadukas ja nopea webhotelli, joka vastaa sivustosi vaatimuksia. Erityisesti Suomessa toimivalle yritykselle suosittelen valitsemaan luotettavan suomalaisen webhotellin.

Huomioi, että webhotellissa on mahdollisuus liittää sivuillesi SSL-sertifikaatti, joka varmistaa sivustosi turvallisuuden. Halvemmissa hosting-palveluissa tätä ei välttämättä ole tarjolla ja asiakaspalvelussa kautta linjan voi ilmetä ongelmia. WordPress-sivustoja varten webhotellissa tulee olla vähintään yksi tietokanta.

Käytä tarvittaessa myös CDN-palvelua (Content Delivery Network), jonka saat samalta palveluntarjoajalta. Palvelu on välttämätön, jos toimintasi ulottuu Suomen ulkopuolelle, esimerkiksi, jos sinulle on suomen ulkopuolella toimiva verkkokauppa.

CDN-palvelut tallentavat kopioita verkkosivustojen sisällöstä monelle eri palvelimelle eri maantieteellisiin sijainteihin. Kun käyttäjä pyytää sisältöä verkkosivustolta, CDN-palvelu lähettää sen lähimmältä sijaitsevalta palvelimelta käyttäjän selaimelle. Tämä nopeuttaa sivuston latautumista, koska sisältö toimitetaan käyttäjälle lähempänä fyysistä sijaintia, jolloin verkkojen välillä tarvittava matka lyhenee. Jos verkkosivuston käyttäjät ovat keskittyneet yhteen maahan tai alueeseen, CDN ei ole välttämätön.

2. WordPress-teeman valinta

Myös teeman valinta on tärkeä tekijä WordPress-sivujen nopeuden ja toimivuuden kannalta. On olemassa monia teemoja, jotka voivat sisältää sinulle turhia ominaisuuksia ja toimintoja, jotka raskauttavat turhaan sivustoa ja hidastavat sen latausaikaa. Usein maksulliset teemat houkuttelevat upeilla kuvilla ja runsaalla tekstillä. Saattaa olla kuitenkin niin, ettei itselläsi ole riittävästi sisältöä, jotta sivun teema pääsisi loistamaan. Valitse teema juuri sinun yrityksesi tarpeiden mukaisesti. Suositeltavia teemoja ovat kevyet ja minimalistiset, joille voit itse rakentaa tarvitsemasi toiminnallisuudet. Ennen kuin valitset teeman, tutustu sen ominaisuuksiin ja vertaile eri vaihtoehtoja, myös ilmaisten ja pro-versioiden välillä. Kevyitä ja nopeita teemoja ovat mm.

Hello
Astra Pro
Kadence Premium
GeneratePress Premium

3. Lisäosat minimiin

WordPress-lisäosien valinta riippuu sivuston tarkoituksesta ja tarpeista. Vältä turhien lisäosien käyttöä WordPress-sivuilla, sillä jokainen lisäosa kasvattaa sivun kokoa ja hidastaa sen latautumista. Tutki huolella, mitä ominaisuuksia todella tarvitset.

Esimerkiksi jos haluat käyttää Elementor sivunrakentajaa, valitse Elementorin oma kevyt Hello-teema ja sivunrakentajaksi monipuolinen Elementor Pro, joka sisältää monia ominaisuuksia, joilla voit rakentaa vaikuttavia sivuja ilman, että sivuston koko kasvaa liian suureksi.

Jokainen lisäosa kasvattaa sivuston kuormitusta ja voi vaikuttaa sen suorituskykyyn. Lisäksi joillain lisäosilla voi olla turvallisuusriskejä, joten on tärkeää valita vain luotettavat ja hyvin arvioidut lisäosat. Ennen lisäosan asentamista kannattaa tutkia sen arvosteluja ja ominaisuuksia sekä varmistaa, että se on yhteensopiva käyttämäsi WordPress-version kanssa.

Tässä joitain yleisesti käytettyjä ja lisäosia joita voin suositella:

All in one security
Tietoturvalisäosa.

All in one migration
Varmuuskopiointiin ja sivujen siirtoon .

RankMath
SEO-lisäosa joka auttaa optimoimaan sivuston hakukoneystävällisyyttä, kuten sopivien hakusanojen analysointiin ja sivukarttojen luontiin.

Smush
Kuvien optimointilisäosa, joka pienentää kuvien kokoa automaattisesti sivustollesi ladattaessa.

4. Optiomoi kuvat

Sivuston kuvat ovat merkittävä tekijä sivuston latausnopeudessa, joten niiden optimointi on erityisen tärkeää. Käytä vain tarpeellisia kuvia ja optimoi ne oikein ennen lisäämistä sivustolle. Muista myös valita sopivan kokoinen kuva ja vältä liian suuria kuvia, jotka hidastavat sivuston latautumista.

Mieti myös, tarvitsetko todella etusivulle slidereita tai videobannereita, jotka hidastavat sivuston latautumista entisestään. Kannattaa myös huomata, että kuvat eivät ole aina välttämättömiä kaikilla sivuilla, joten harkitse tarkkaan, mitkä kuvat ovat todella tarpeellisia sivustosi käyttäjille.

Tässä linkki aikaisempaan artikkeliini kuvien pienentämiseen nettisivuilla.

5. Cache-lisäosien käyttö

Cache-välimuistin käyttö on todella tärkeää WordPress-sivuston nopeuden ja suorituskyvyn kannalta. Cache-lisäosat vähentävät palvelimen kuormitusta.

Cache-lisäosat tallentavat sivuston tietoja välimuistiin, jotta sivujen lataaminen on nopeampaa. Kun käyttäjä käy sivulla ensimmäistä kertaa, sivun kaikki tiedot ladataan palvelimelta. Kun käyttäjä käy samalla sivulla seuraavan kerran, sivu ladataan välimuistista, mikä nopeuttaa sivun latautumista.

Yksi tapa käyttää cache-muistia on käyttää erilaisia cache-lisäosia, tai niiden yhdistelmiä, jotka voivat pienentää huomattavasti HTML-, CSS- ja JavaScript-tiedostojen kokoa. Lisäksi cache-lisäosat pakkaavat, poistavat ja yhdistävät tiedostoja, mikä myös parantaa sivuston suorituskykyä.

On tärkeää kuitenkin valita luotettavia cache-lisäosia. Varmista myös, että lisäosat ovat päivitettyjä ja yhteensopivia WordPressin uusimpien versioiden kanssa.

Välimuisti on tyhjennettävä joka kerta, kun teet muutoksia sivuille, jotta tietokoneesi lataa uuden kopion sivustosta tallennettavaksi.

Tässä muutamia suosittuja Cache-lisäosia WordPressiin:

WP Fastest Cache
WP Super Cache
W3 Total Cache
Autoptimize

Maksullisista suositun Cache-lisäosa on
WP Rocket

nopeasti avautuvat nettisivut

Vaikka cache-lisäosat voivat parantaa sivuston nopeutta ja toiminnallisuutta, on tärkeää olla varovainen niiden käytössä. Lisäksi on hyvä muistaa, että jokainen lisäosa vaatii jonkin verran asetuksien määrittämistä ja testaamista ennen sen käyttöönottoa.

Parhaan ratkaisun löytämiseksi sivustosi nopeuden parantamiseksi, kannattaa testata useita eri lisäosia ja niiden yhdistelmiä, jotta löydät juuri sinun sivustollesi sopivimmat vaihtoehdot. Muista ottaa sivuistasi varmuuskopio ennen cache-lisäosan asennusta.

Voit testata nettisivujesi nopeuden näillä kahdella työkalulla ja vertailla tuloksia. Molemmat antavat myös ohjeita, miten voit nopeuttaa sivuja entisestään tekemällä niiden ehdottamia toimenpiteitä.

Google PageSpeed Insights

GT Metrix

Jos tarvitset apua WordPress-sivujesi nopeuden lisäämiseen, ota yhteyttä.

Jaa artikkeli

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Sähköposti

Tarja Ahokangas | Sirri Media

Seuraa somessa